Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Holbæk Radikale Venstre

Syv skarpe med Kathrine Olldag - Dit (lokale) radikale nyhedsbrev fra borgen

Kære radikale venner


I dette nyhedsbrev tester jeg et nyt format med ”7 skarpe”. Jeg håber I tager godt imod det. 


Kvartalets mest besværlige lovforslag Der er ingen tvivl om, at jeg gerne ville have undværet at skulle lave endnu end boligskatteaftale. I den bedste af alle verdener, så ville den oprindelige boligskatteaftale være trådt i kraft til næste år. Men fordi den måtte udskydes (IT-bøvl), så måtte vi tage ansvar og finde en løsning på, hvordan boligejerne kunne kompenseres for deres tab i udskydelsesperioden. Og summa summarum er jeg glad for, at aftalen i høj grad er til fordel for boligejerne i Region Sjælland. Men jeg er mindre glad for at måtte acceptere en indefrysning af grundskylden fra 2021 – 2028, som reelt er et indgreb i det kommunale selvstyre. Du kan læse om aftalen her: https://www.skm.dk/aktuelt/presse-nyheder/pressemeddelelser/ny-boligaftale-sikrer-tryghed-om-boligskatten/


Kvartalets største sejr Udligningsreformen! Den har jeg skrevet meget om, så jeg vil lade være med at gentage mig selv. Reformen beviste, at der kan laves store politiske aftaler hen over midten. Det i sig selv puster håb og liv i dansk politik…


Kvartalets største udfordring Bortset fra Covid-19, så er vi generelt udfordrede af regeringens manglende ambitionsniveau, som slår igennem på flere områder. Vi er på klimaområdet meget skuffede over, at vi indtil videre kun forhandler om affald. Vi mangler stadig at se planer for samtlige sektorer i klimaloven. Og så kan vi konstatere, at Regeringen er væsentligt bedre til at lukke ned, end til at lukke op. Det er nedslående uambitiøst. Men oven i al tristessen skal man glæde sig over Regeringens kovending i sagen om EU-tilskud til Sydeuropa. Dejligt, at de kom til fornuft.


Nyt på skatteområdet De varmeste emner her i årets andet kvartal, er for det første indledende drøftelser om håndteringen af danskernes gæld til det offentlige, og for det andet, regulering af spilområdet (spilreklamer etc). Begge dele trænger gevaldigt til politisk opmærksomhed og begge dele har vi selvfølgelig gode radikale bidrag til. Herudover strammer vi op på området for grænsehandlen på brugtvognsmarkedet. Der bliver nemlig svindlet for et beløb tæt på en milliard når biler handles over grænsen. Det er vi nu endelig langt om længe i stand til at gøre noget ved, fordi vi nu har både kontrolmandskab og IT-kraft til at opsnappe ulovlighederne. Det vidner om, at Skat er på vej til at genopstå fra asken.


Nyt på kommunalområdet Vi har strammet op på reglerne for reglerne for kommunalpolitikeres vederlag, så man skal have en lægeerklæring ved langvarig sygdom. Ligeledes mister sit vederlag ved orlov, hvis orloven ikke kan godkendes. Det bliver godt at få mere styr på. Nu mangler vi så bare at få moderniseret reglerne for folketingspolitikernes vederlag. Og så har økonomiaftalen mellem KL og regeringen også kastet nogle diskussioner og et beslutningsforslag af sig. Bl.a. om konsulenter i det offentlige. Hvis man er virkelig nørdet optaget af dét spørgsmål skal man gå ind på folketings-TV og se en rigtig god debat her (spol frem til 6.52.00) https://www.ft.dk/samling/20191/beslutningsforslag/b136/beh1/forhandling.htm#launchPlayer


Nyt på menneskerettighedsområdet FN fylder 75 år i 2020. i den anledning er jeg gået i gang med at lave en podcast-serie i 10 afsnit om Verdensmålene i Danmark. Jeg undersøger, hvordan det står til med målene, hvor det halter, hvilke løsninger, der allerede findes og hvad vi kan gøre politisk. Jeg kommer til at berøre emner som landdistriktsudvikling, grønne indkøb i det offentlige, ulighed i uddannelse, kvinders repræsentation i politik og meget mere. I det næste nyhedsbrev kommer der til at stå meget mere om det.


Mest inspirerende møde Når jeg inviterer mig selv ud i virkeligheden, bliver jeg altid klogere. Inden Covid-19 lukkede os alle ned, havde jeg et forrygende møde med Århus’ kommunale indkøbschef, Anette Juhl, på Rådhuset i Århus. Sjældent har jeg oplevet en kommune rykke så offensivt på grønne indkøb. Her er der virkelig tale om ”best practice” der bare skal spredes ud til alle kommuner. Det var enormt inspirerende. Hvis I er blevet nysgerrige, så kan I høre Anette og mig tage snakken i mit podcastafsnit om grønne indkøb. Jeg skal nok sige til, når det er tilgængeligt.


Til sidst vil jeg lige nævne, at jeg meget gerne kommer ud og besøger jer i lokalforeningerne, hvis I har lyst til at lave temamøder. F.eks. har jeg en quiz om Skat på vej (med præmier!)  Husk at I har hinanden i foreningen, og at der som regel altid er plads til nye friske ideer.
God sommer til jer alle!